Et nytt år betyr blanke ark, nye muligheter og høysesong for nyttårsforsett og gode planer om å legge om livsstilen for mange. Enten det er snakk om økt fysisk aktivitet, endring av kostholdet eller å minske bruk av nytelsesmidler er det et faktum at januar er høysesong for slike planer. Dessverre er det også mange som så fort februar har meldt sin ankomst ikke lenger er like ivrige. Med noen enkle grep kan forutsetningene for å lykkes med årets nyttårsforsett, i alle fall på treningsfronten, bli adskillig større.
Sett deg mål
Det behøver ikke være slik at alle som har planer om å øke mengden fysisk aktivitet samtidig skal gå Birkebeinerrennet på ski eller løpe maraton. Dog er det å sette seg noen små, konkrete mål for hva planene med treningen din er å anbefale. Noter de gjerne skriftlig – da blir de mer forpliktende. Juster også målsetningene underveis ettersom hvordan treningen går og resultatene forhåpentligvis kommer.
Finn deg en treningspartner
Det finnes mange eksempler på at det å trene sammen med noen både er mer motiverende og øker sjansene for å trives med trening. Finn deg derfor en eller flere venner eller bekjente du kan trene sammen med, eller prøv ut gruppetrening i ulike varianter. På den måten er du også en del av et fellesskap selv om du i utgangspunktet dro på trening alene.
Les også: I 2017 skal vi trene sammen (NRK)
Les også: Øk treningsmotivasjonen sammen med en venn
Lag avtaler med deg selv
På samme måte som du har avtaler og forholde deg til på jobb eller i hjemmet kan det å lage avtaler med seg selv når det gjelder treningstid være smart. Har du en kalender for dine faste avtaler, skriv også ned tid som er avsatt til trening, samt hva slags aktiviteter du har planlagt. Du kan enten notere tidspunktene i en egen almanakk eller for eksempel bruke ulike applikasjoner på smarttelefonen din. Merk de gjerne med “nyttårsforsett”.
Ikke gap over for mye
Selv om både motivasjon og treningsiver er på topp i begynnelsen av januar opplever mange etter en tid fallende motivasjon og nyttårsforsett som ikke lykkes. Ved å kanskje ikke gape over alt for store doser i begynnelsen, blir nedturen ikke for stor om du en uke ikke skulle klare å gjennomføre treningsdosene du har planlagt. Du går mest sannsynlig heller ikke like fort lei om du tar det litt pent i begynnelsen.
Varier treningen din
For å opprettholde god motivasjon, men også for å få best mulig treningseffekt, er det lurt å variere ulike former for trening. Vær ikke redd for å teste ut ulike former for trening, og på den måten finner du forhåpentligvis dine favoritter. Varier også arenaer og trene på, både innendørs og utendørs.
Ta i bruk teknologi
I 2017 finnes det utrolig mange elektroniske og tekniske hjelpemidler. Dette kan hjelpe deg til å både holde oversikt over treningen din, og å opprettholde motivasjonen. Med ulike applikasjoner på for eksempel smarttelefonen din, kan du registrere treningen, konkurrere virtuelt med venner og bekjente, og sammenligne fremgang og progresjon ettersom tiden går. I dag finnes det også både egne armbånd og smartklokker som kan registrere helsedata døgnet rundt, og ikke bare timen du er på treningssenteret eller ute på løpetur.
Les også: Er teknologi i treningen noe for alle?
Søk hjelp hos fagpersoner
Det er naturlig og trygt å søke hjelp hos fagpersoner med ekspertise på trening. Noen klarer seg kanskje med oppsett av et enkelt treningsprogram, mens andre trenger tettere oppfølging, for eksempel ved å skaffe seg egen personlig trener. Har du vært flink og satt deg konkrete mål, eller for eksempel har hensyn og ta i forhold til skader, finnes det trenere med ulike ekspertise, kompetanse og bakgrunn.
Les også: Hvorfor trener flere og flere med PT?
Uansett hva du velger å gjøre av disse tipsene er det aller viktigste at du kommer i gang, og at du finner treningsformer du trives med og som er tilpasset ditt nivå. Og som om Rom ikke ble bygget på en dag gjelder også det samme for trening. Ting tar tid – så vær tålmodig. Lykke til med treningen!