Alder er bare et tall – og aldri har det uttrykket vært mer sant enn i dag. Det handler litt om flaks, men det handler også mye om hvordan du vare på deg selv og kroppen din. På verdens aktivitetsdag 10. mai oppfordrer Helsedirektoratet deg til å gjøre opp status med en enkel test utviklet av forskere ved NTNU – på www.hvemereldst.no, og sende oss ditt svar.
I 2017 var det 310 over 70 år som gikk Birken. 28 over 80 år! Samtidig er det flere i «sin beste alder» som er i så dårlig form at det går på helsa løs – og mange i så dårlig form at det begrenser hva de kan gjøre og oppleve. To av tre er så lite aktive at det kan gi sykdom eller plager på et eller annet tidspunkt.
Men – trening og fysisk aktivitet er ferskvare – så de som er spreke i dag kan ikke legge seg ned å hvile på laurbærene. Den gode nyheten er at de aller fleste kan gå fra katastrofedårlig til helt ok form på veldig kort tid. Og ikke nok med det – det er ikke nødvendig med makspuls og blodsmak for å få kroppen «i stand». Er du lite aktiv i dag kan du oppnå mye med Dine30 – altså 30 minutter daglig moderat aktivitet. Har du dårlig tid kan du skru opp intensiteten og klare deg med halvparten.
Fysisk aktivitet er helt nødvendig for et godt liv med god helse og livskvalitet. Det spiller liten rolle hva du faktisk gjør – den viktigste aktiviteten en den du faktisk gjennomfører. Men vet du egentlig hvordan du ligger an? Tør du finne det ut? Forskere ved NTNU har utviklet en enkel test som på et par minutter gir deg fasiten. Testen tar du på telefonen eller pc. Så – tør du finne ut om det er du eller kroppen din som er «eldst»? Prøv nå på www.hvemereldst.no
Er du aktiv kan du få en veldig hyggelig overraskelse. Er du veldig lite aktiv kan du få et aldri så lite sjokk. I så fall er det viktig å få fram at dette kan du gjøre noe med – hvis du tar utfordringen kan du bli en «yngre» utgave av deg selv på bare 30 dager.
Hvem er eldst? Du eller kroppen din? Ta testen på www.hvemereldst.no og send oss ditt svar her.
Fysisk aktivitet er helt nødvendig for et godt liv med god helse og livskvalitet. Det spiller liten rolle hva du faktisk gjør – den viktigste aktiviteten en den du faktisk gjennomfører. Men vet du egentlig hvordan du ligger an? Tør du finne det ut? Forskere ved NTNU har utviklet en enkel test som på et par minutter gir deg fasiten. Testen tar du på telefonen eller pc. Så – tør du finne ut om det er du eller kroppen din som er «eldst»?
Kroppens evne til å ta opp oksygen er det mest presise målet på kondisjon/fysisk form. Formen din avhenger blant annet av alder, kjønn, vekt og hvor ofte og hvor hardt du er i aktivitet eller trener. Alle kan komme i bedre form ved å øke aktivitetsnivået – og når du har tatt testen vil vi utfordre deg til å prøve «Dine30» hver dag i 30 dager – og ta testen på nytt. Da kan du rett og slett få deg en ganske positiv overraskelse – og kanskje har du også begynt å kjenne forskjellen på kroppen underveis.
Om Cerg/KG Jebsen og kompetansesenteret Trening som medisin ved NTNU/St Olavs hospital
Trening som medisin er fra 2016 en nasjonal kompetansetjeneste ved St. Olavs Hospital og NTNU i Trondheim. Kompetansetjenesten er en serviceenhet for helsepersonell i primær- og spesialisthelsetjenesten som jobber med personer med koronar hjertesykdom, hjertesvikt, perifer karsykdom og/eller kronisk obstruktiv lungesykdom (kols). Senteret driver formidling, forskning og fagutvikling, og underviser ved grunn-, etter- og videreutdanninger. Målsetningen er kompetanseoppbygging og kompetansespredning innenfor feltet trening som medisin.
Hvorfor og hvordan virker trening?
Våre samarbeidspartnere er Klinikk for kliniske servicefunksjoner, Klinikk for hjertemedisin, Klinikk for thoraxkirurgi, Klinikk for lunge- og arbeidsmedisin, Kirurgisk klinikk, Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk og Cardiac Exercise Research Group (CERG), NTNU.
Hvorfor skal du stole på denne testen www.hvemereldst.no?
Mange studier har tidligere vist at kondisjonsnivået vårt, målt som maksimalt oksygenopptak, er den enkeltfaktoren som best forutser hjerte-/karsykdom og tidlig død. I forhold til lett tilgjengelige og målbare faktorer som blodtrykk, vekt, hvilepuls etc. har ikke testing av kondisjon hatt noen sentral plass i helsetjenesten. Noe av årsaken kan være at prosedyrene for å måle er ressurs- og kostnadskrevende.
“Skal man måle kondisjon som maksimalt oksygenopptak direkte, må det gjøres i et laboratorium på enten en sykkel eller en tredemølle. Kostnadene og kompleksiteten av slik testing gjør det vanskelig å gjennomføre ved rutinesjekker hos fastlege. Dette er en av grunnene til at vi har utviklet dette verktøyet”, sier Professor Ulrik Wisløff, leder ved K.G. Jebsen – Senter for hjertetrening/CERG.
I en tidligere studie viste forskere ved CERG at maksimalt oksygenopptak kan estimeres relativt nøyaktig ved bruk av enkle kliniske og selvrapporterte variabler slik som alder, kjønn, fysisk aktivitetsnivå og hvilepuls. I en nyere studie publisert i Medicine & Science in Sports & Exercise (MSSE), har de nå vist at en slik enkel måling også forutser fremtidig risiko for hjerte-kardødelighet. Studien er basert på mer enn 37.000 menn og kvinner som deltok i den første Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) tilbake i 1984-86. Forskerne fant disse sammenhengene ved å estimere oksygenopptak på deltakerne i HUNT 1 og koble mot det nasjonale dødsårsaksregisteret.
Denne enkle målemetoden vinner nå internasjonal annerkjennelse. I nye retningslinjer fra The American Heart Association anbefales det at alle årlig bør få målt kondisjonsnivået sitt enten direkte eller estimert via aksepterte algoritmer som denne. Forskerne ved NTNU mener derfor dette verktøyet bør inn på fastlegekontorene og bli like selvsagt som å måle brlodtrykk. Da vil helsetjenesten lettere identifisere personer som har høy risiko for å utvikle livsstilssykdommer.
Prøv Dine30 i 30 dager – kjenn forskjellen!
Vi mennesker gjør mye vi ikke egentlig er så motivert for, så ikke sitt og vent på at motivasjonen skal ramme som et lynnedslag (det skjer ikke). Det betyr imidlertid ikke at trening eller fysisk aktivitet må være en daglig lidelse du skal pine deg gjennom i all framtid. Et godt alternativ til «bit tenna sammen-metoden» er å finne noe som er gøy, trivelig eller sosialt. Det er mye man kan gjøre som du ikke nødvendigvis tenker på som trening. Fysisk arbeid ute og inne, en tur, å gå til jobben – «alt» teller som fysisk aktivitet.
Etter 30 dager anbefaler vi deg å ta testen på www.hvemereldst.no på nytt, for å se om resultatet ditt har endret seg. Send oss ditt svar her.